El 2022 ha estat un gran any per al desplegament de l’energia solar fotovoltaica. Havent alleujat les limitacions greus en la cadena de subministrament i havent superat les restriccions causades per la Covid, els països de la Unió Europea han vist connectar a les seves xarxes 41,1 GW de nova capacitat fotovoltaica, un 47% més que l’any 2021. A més a més, 26 dels 27 estats membres han desplegat més energia solar que l’any 2021.
Per tant, ens trobem en un moment molt positiu per al mercat fotovoltaic si bé encara queda molt camí per recórrer. A continuació expliquem algunes de les principals conclusions de l’estudi* ‘EU Market Outlook for Solar Power 2022-2026’ realitzat per Solar Power Europe.
L’estudi indica que el creixement anual del mercat superarà totes les expectatives fins superar el nivell de desplegament de 50 GW l’any 2023 i fins els 85 GW l’any 2026, unes dades molt prometedores tenint en compte les dificultats i barreres tècniques, econòmiques i legals que ens hem trobat en els darrers mesos. Com l’any passat, Alemanya torna a ser el mercat solar més gran d’Europa amb 7,9 GW de nova capacitat instal·lada, seguida d’Espanya (7,5 GW), Polònia (4,9 GW), Països Baixos (4,0 GW) i França (2,7 GW). I mentre que els 5 millors mercats de la UE s’han mantingut en la mateixa posició, Portugal i Suècia han entrat al Top 10, a costa d’Hongria i Àustria. Així doncs, ha estat un any impressionant per al sector solar europeu.
Seguint aquesta línia, l’any 2023 es caracteritzarà per un creixement encara més fort, segons les previsions de Solar Power Europe.
Entre els principals problemes amb què ens hem trobat el 2022, hi trobem, d’una banda, els preus dels mòduls, que s’han mantingut generalment alts durant aquest any (tot i que recentment han començat a alleujar-se gràcies a la millora en la disponibilitat dels materials al continent europeu) i, de l’altra, els problemes relacionats amb la cadena de subministrament, en gran part marcada per l’escassetat de producció de polisilici i d’inversors. Problemes que arrosseguem des de 2020 relacionats l’escassetat de xips semiconductors.
No obstant això, i a falta de veure què ens depararà l’escenari polític i econòmic en els propers mesos, l’estudi preveu per al 2023 a una taxa de creixement anual del 29%. Si aquest és el resultat, ens trobem davant un altre any rècord per a l’energia solar a la UE.
Segons indica Solar Power Europe, algun dels principals impulsors de l’energia solar a Europa (i que faran accelerar el creixement en els propers anys) son els següents:
1. La priorització en el desplegament de les energies renovables per part dels responsables polítics de la UE, en part causada per la crisi energètica i el subjacent context geopolític que hem patit i que seguim patint a dia d’avui.
2. Com a conseqüència dels disparats preus de l’electricitat, la demanda d’energia solar fotovoltaica residencial i corporativa està en auge. Les llars i les empreses estan recorrent a l’energia solar per trobar una manera de protegir-se contra l’augment de la factura.
3. La versatilitat de l’energia solar segueix sent inigualable, habilitant diverses aplicacions acompanyades d’un interès creixent gràcies a la seva competitivitat de costos. Veurem desplegar tècniques diverses molt prometedores en els propers mesos, com ara el desplegament de la solar flotant o l’agri fotovoltaica.
4. Com a part de la Rooftop Solar Initiative, la Comissió Europea ha proposat la inserció d’un un terrat solar per a tots els edificis comercials i públics per al 2027, i per a nous edificis residencials a partir de 2029.
A nivell del mercat espanyol, les perspectives solars han augmentat al 2022 més que l’any 2021. El poder del projecte de PPA (purchase power agreement o contractes de compravenda d’energia), l’enorme creixement en l’autoconsum i el desplegament de projectes d’hidrogen estan empenyent el mercat ibèric a nivells sense precedents. Segons l’estudi, s’espera que s’augmentin 51,2 GW de capacitat en els propers quatre anys, un creixement espectacular en relació amb els 18,9 GW previstos l’any passat.
Així doncs, sembla que de moment tot son bones notícies per al sector solar fotovoltaic a la Unió Europea. El canvi de paradigma és evident, amb la ciutadania cada vegada més conscient i sensibilitzada en matèria de transició energètica. Caldrà veure si l’escenari polític i econòmic ens permeten seguir avançant cap el desplegament d’energies renovables per assolir els objectius climàtics marcats per als propers anys.
*Enllaç a l’estudi ‘EU Market Outlook for Solar Power 2022-2026‘ realitzat per Solar Power Europe.