Winter is coming (s’apropa l’hivern)

‘Winter is coming’ (s’apropa l’hivern) és probablement una de les frases que tot fan de Joc de Trons i de la casa Stark més recordem. 

Malgrat faci 11 anys que vam sentir-la per primer cop, la frase és una gran metàfora per definir el moment present, de manera literal i figurada. S’apropa l’hivern perquè és tardor i el fred ja truca la porta, però també s’apropa l’hivern perquè els propers mesos es presenten complicats a nivell social, econòmic i polític.

Sota el context de crisi energètica que patim, agreujada per la inflació i la guerra de Rússia, cal trobar maneres per evitar que l’hivern que s’apropa sigui catastròfic. És aquí on les comunitats energètiques i els projectes d’autoconsum compartit poden tenir un rol clau en aquest nou paradigma. Per això cal tenir present què és i què implica el model de generació d’energia compartida.

Així doncs, què és una comunitat energètica i per què pot ser clau en el moment actual?

Una comunitat energètica és una figura jurídica que permet que varis actors locals (persones, petites empreses o entitats del sector públic) s’ajuntin per dur a terme un projecte col·lectiu d’energia renovable. Mitjançant una instal·lació compartida, els costos de la inversió disminueixen per a cadascun dels usuaris mentre que la capacitat de generar energia augmenta. Per tant, és una gran manera per dur a terme un projecte compartit amb impacte positiu a nivell social, econòmic i ambiental en el territori. 

A més a més, es tracta d’una eina clau per a la transició energètica, al facilitar l’accés a instal·lacions d’energies renovables a persones i actors que no podrien fer-ho de manera individual. Per tant, queda palès que les comunitats energètiques son equitatives, democràtiques i eficients.

En destaquem els seus cinc principals beneficis:

  1. Suposen un estalvi econòmic: formar part d’una comunitat energètica permet una reducció de costos a l’hora d’invertir en una instal·lació d’energies renovables. La inversió es veu reduïda entre un 30 i un 40% respecte el que suposa fer-la de manera individual.
  1. Impliquen beneficis socials: les comunitats energètiques permeten que tots i totes siguem protagonistes en la transició energètica. Les seves característiques permeten no només un estalvi en el cost de la inversió, sinó també la possibilitat d’accedir a una instal·lació d’energies renovables en espais dels quals moltes llars no disposen.
  1. Tenen impacte ambiental positiu: com és evident, les comunitats energètiques tenen un impacte ambiental positiu al facilitar la reducció en l’ús dels combustibles fòssils al generar energia a partir de fonts renovables. 
  1. Ens ajuden a ser independents energèticament tant a nivell global com a nivell local. D’una banda, permeten que consumim energia autoproduïda i de km0, deixant de patir les conseqüències de tot allò que pugui passar fora del territori com ara conflictes polítics, talls de subministrament o errors tècnics. També ens permeten generar i compartir la nostra pròpia energia, de manera que podem deixar de ser clients de grans empreses que imposen les seves desorbitades tarifes.
  1. Son democràtiques: permeten trencar barreres d’accés i facilitar la participació de totes i tots. A més a més, la seva estructura requereix que les decisions es prenguin de manera conjunta, garantint que tothom tingui veu i vot en el procés. 

Per tant, els beneficis de les comunitats energètiques son molts i diversos. Per això és necessari entendre tot allò que poden oferir i impulsar-ne la seva creació, per aconseguir que realment puguem ser protagonistes en el canvi de paradigma que suposa la transició energètica. 

I el moment és ara, perquè s’apropa l’hivern.

One Comment

  1. Hi, this is a comment.
    To get started with moderating, editing, and deleting comments, please visit the Comments screen in the dashboard.
    Commenter avatars come from Gravatar.