‘Voldria posar plaques solars però no puc perquè no tinc teulada’ és una de les frases que més ens han comentat en les darreres setmanes.
Si bé és cert que fins fa un temps no disposar de teulada eliminava la possibilitat d’instal·lar panells solars fotovoltaics, actualment i per sort, les persones que viuen en blocs de pisos i que no tenen teulada o un espai on col·locar-les poden igualment formar part d’una instal·lació fotovoltaica.
Es pot fer de manera individual (si la resta de veïns de l’edifici n’estan d’acord) o de manera compartida, que és la que resulta més factible i interessant per a tots els propietaris i llogaters que tinguin o habitin en pisos.
I com es fa? A grans trets, els passos que cal seguir per al procediment més comú (una instal·lació per a ús compartit amb règim de compensació d’excedents) son els següents:
- En primer lloc, és interessant demanar un estudi tècnic i de viabilitat per a que una empresa especialitzada ens digui quants panells es poden instal·lar, cap on van orientats i quin serà el pressupost aproximat de l’obra.
- Cal decidir quin ús es vol donar als panells solars. Depèn de les característiques de la coberta o la terrassa de la qual es disposi, la instal·lació podrà ser més o menys gran i podrà anar destinada a diferents usos. La voldrem per la llum de la comunitat (escala, ascensor)? La voldrem per a ús privatiu dels veïns que en participin? O la voldrem utilitzar per cada habitatge i també per a la llum de la comunitat?
- Amb aquesta informació, cal parlar amb la resta de propietaris de l’edifici per veure quants d’ells i elles voldrien participar en la instal·lació i quants d’ells s’oposarien a fer les obres. Important: no tots han de participar i no tots han de votar a favor. Segons el Codi Civil Català, les majories necessàries per a tirar endavant una obra depenen de l’embergadura de la mateixa, però normalment serà suficient amb la majoria simple de vots a favor. Això vol dir tenir més vots a favor que en contra.
- Un cop tinguem clar el nombre de veïns interessats en participar i si les majories ens serveixen per a tirar endavant el projecte, sempre és interessant demanar pressupostos alternatius i valorar quina instal·ladora és la que més encaixa a la comunitat.
- Caldrà redactar uns acords concrets: a. conforme la comunitat està d’acord en cedir l’espai de la coberta o la terrassa per instal·lar els panells, b. l’acord sota el qual es decideix el % de la instal·lació que pagarà cadascú i c. l’acord de repartiment de l’energia que generaran els nostres panells solars. Aquests acords seran fonamentals per legalitzar la instal·lació i per garantir un correcte funcionament de la mateixa.
- Quan haguem decidit quina instal·ladora ens farà el projecte, caldrà demanar la llicència d’obres (o la comunicació prèvia, segons cada administració local) a l’Ajuntament del municipi on es vulgui fer la instal·lació i pagar-ne les taxes corresponents.
- Un cop feta la instal·lació, haurem de d’inscriure-la als registres corresponents de l’Administració pertinent (un tràmit que acostuma a fer la instal·ladora o l’empresa de serveis energètics que assessori el projecte) i legalitzar-la amb la distribuidora. Serà fonamental que la distribuidora col·loqui o revisi el comptador de generació que les instal·lacions per a ús compartit requereixen.
- Finalment, caldrà comunicar a la comercialitzadora de cadascun dels participants (no cal que sigui la mateixa per a tothom!) l’adhesió al règim de compensació d’excedents per a que ens ho puguin descomptar de la factura de la llum.
A més a més, cal mencionar que hi ha ajudes i bonificacions diverses que permeten reduir el cost de la instal·lació. És molt interessant que les tinguem controlades i les demanem dins els terminis!
Si bé el procés per a legalitzar una instal·lació per a ús compartit en un bloc de pisos és complex, cada vegada son més els veïns i veïnes que aposten per aquesta alternativa. A més a més, empreses com a prop energia estan especialitzades en la posada en marxa d’instal·lacions compartides i poden ajudar en totes les fases del procés.
L’era del prosumidor és aquí i és una opció per a tothom! T’agradaria sumar-t’hi?