Reforma del mercat elèctric a la Unió Europea

Aquesta setmana, la Comissió Europea ha presentat la seva proposta per a reformar el mercat elèctric de la Unió Europea i adaptar-lo a l’era de les renovables. Els objectius de la reforma son, entre altres, accelerar l’augment de les energies renovables i eliminar progressivament el gas, abaratir el preu de l’energia, limitar la volatilitat de preus i guanyar competitivitat en la carrera tecnològica cap a una economia descarbonitzada.

Si bé el mercat elèctric europeu ha funcionat de manera eficient durant els últims 20 anys, la guerra a Ucraïna i les conseqüències energètiques que se’n deriven han provocat la necessitat d’adaptar el mercat de l’electricitat per a dur a terme la transició energètica de manera més accelerada i àgil, oferint a famílies i empreses un accés generalitzat a energia no fòssil, assequible i renovable.

La proposta de reforma de la Comissió Europea preveu la revisió de diversos actes legislatius per tal d’assolir els objectius marcats per iniciatives com el Pacte Verd Europeu o i el Pla REpowerEU. Aquestes pretenen construir un sistema energètic basat en les energies renovables, no només per reduir els preus en les factures dels consumidors, sinó també per aconseguir una major independència energètica en el conjunt de la Unió. Per tal d’assolir aquests objectius, el mercat de l’energia renovable a la UE s’haurà de triplicar fins a finals de la dècada.

A continuació llistem alguns dels canvis importants que s’incorporen en la proposta:

  • Oferirà als consumidors una gran varietat de contractes i una informació més clara abans de signar-los, per a que tinguin l’opció de fixar preus segurs i a llarg termini, evitant així els riscs associats a la volatilitat.
  • Protecció als consumidors vulnerables. Els Estats Membres protegiran als consumidors vulnerables de la desconnexió elèctrica en casos de deute per pagaments endarrerits i podran oferir preus minoristes regulats per a particulars i pimes en cas de crisi.
  • Renovarà l’intercanvi d’energia renovable. Els consumidors podran invertir en energia fotovoltaica o eòlica i vendre l’excedent d’electricitat als seus veïns (no com fins ara, que els excedents es venen a la xarxa).

Així doncs, els canvis que podria incorporar aquesta reforma impactarien de manera significativament positiva en famílies i empreses. En especial, els intercanvis d’energia renovable entre familiars o veïns obren la porta a una nova era on el consumidor és alhora productor d’energia, gaudint de major sobirania en la presa de decisions i de major independència respecte les companyies elèctriques.

La reforma en qüestió encara ha de ser debatuda i aprovada pel Parlament Europeu i el Consell abans de la seva entrada en vigor, però, en tot cas, indica un canvi de tendència fonamental en el mercat elèctric i marca l’agenda política, legislativa i econòmica a nivell europeu i dels estats membres per als propers anys, per situar-nos d’una vegada per totes en la veritable era de les renovables.

Enllaços relacionats:

Comunicat de premsa de la Comissió Europea, 14 de març de 2023. https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/es/ip_23_1591